„Îi solicit lui Ioan Oltean să demisioneze din funcția de vicepreședinte al PDL. Ioan Oltean este vicepreședinte PDL, ia decizii pentru și în numele partidului, iar, potrivit art 103 alin 1 din Statutul partidului, vicepreședinții sunt „liderii acțiunii politice și de imagine ai partidului”. Funcția de conducere pe care o ocupă Ioan Oltean îl obligă să pună interesele și imaginea partidului pe primul loc”, se arată într-un comunicat remis de Monica Macovei duminică agenției MEDIAFAX.
Macovei susține că „numai USL, care nu are niciun criteriu etic sau moral, își ține persoane anchetate penal în funcții de conducere și chiar în funcții de miniștri, în timp ce PDL are criterii etice și respectă justiția”.
Comunicatul DNA care anunță începerea urmăririi penale împotriva lui Ioan Oltean precizează că procurorii au luat această măsură întrucât acesta ar fi folosit „influența sau autoritatea funcției de vicepreședinte/secretar general al unui partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată și infracțiunea de favorizarea infractorului”, amintește Macovei.
Ea menționează că, potrivit Codului etic al partidului, în cazul lui Ioan Oltean pot fi aplicabile situațiile prevăzute de art. 3 alin 4.3 („indicii temeinice privind comiterea unor fapte penale, în special fapte de corupție, fraudă, crimă organizată sau alte fapte grave de natură penală, care prejudiciază grav credibilitatea persoanei în cauză și, implicit, obiectivele asumate de partid”) și alin. 4.12 („folosirea calităților oficiale de către membrii de partid aflați în funcții publice sau de conducere în cadrul partidului pentru obținerea de avantaje, de orice natură, pentru ei sau pentru alții”).
„Respectarea Codului etic este obligatorie pentru membrii PDL”, subliniază Monica Macovei.
Direcția Națională Anticorupție a anunțat, joi, că a început urmărirea penală față de Ioan Oltean, președinte al organizației județene Bistrița-Năsăud a PDL, vicepreședinte și fost secretar general al partidului, pentru folosirea influenței sau autorității funcției, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată și pentru favorizarea infractorului.
„Din rezoluția de începere a urmăririi penale a rezultat faptul că există date și indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 2010 – 2011, în calitate de președinte al organizației județene Bistrița-Năsăud a unui partid, de vicepreședinte (2001 – 2011), respectiv secretar general al aceluiași partid (mai 2011 – iunie 2012), învinuitul Ioan Oltean și-a exercitat influența asupra președintelui, respectiv asupra vicepreședintelui Consiliului Județean (CJ) Bistrița Năsăud, precum și asupra unor înalți demnitari din Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării Regionale și a Turismului și Ministerul Economiei, în vederea adjudecării licitațiilor către anumite firme sau pentru alocarea de fonduri publice pe anumite proiecte derulate de primăriile conduse de primari din cadrul partidului din care învinuitul face parte”, se arată într-un comunicat de presă al DNA remis agenției MEDIAFAX.
Ioan Oltean este cercetat și pentru favorizarea infractorului, procurorii susținând că, în seara zilei de 22 martie 2012, a anunțat două persoane că a doua zi DNA urma să facă percheziții la domiciliile acestora, într-un dosar în care erau cercetate pentru fapte de corupție în legătură cu procedurile de achiziție și contractele derulate de Consiliul Județean Bistrița.
Oltean a fost joi la DNA pentru a lua la cunoștință acuzațiile din acest dosar.
Vicepreședintele Camerei Deputaților, democrat-liberalul Ioan Oltean, a declarat joi, la ieșirea de la DNA, că procurorii i-au adus la cunoștință că este acuzat de favorizarea infractorului într-o cauză disjunsă dintr-un dosar mai vechi.